Vihdoin selkeää, mutta voihan valosaaste!
Koitti viimein tähtikirkas ilta tammikuussa. Kaikki oli valmiina viimeisen päälle, kun muistin ladata kaukoputken jalustan ja kameran akut. Illan pääkohteena olisi tietenkin C/2022 E3 (ZTF) -komeetta ja sen vihreä olemus. Päätin kuitenkin aloittaa helpommasta päästä tiiraillen ensin Kuuta ja Jupiteria.
Ensin Aurinkokunnan kirkkaimmat kohteet
Laitoin ensimmäisenä okulaariksi 10 mm, jolla saisin suurennokseksi 150x. Tämä osoittautui heti huonoksi ideaksi valokuvausta ajatellen. Kuu oli vaikea tarkentaa kameran näytöltä tarkaksi ja lopputuloksena kuvat olivatkin melkoista suttua kun eihän tuo jalustakaan mikään vakain ole. Jupiteria en edes löytänyt näkökenttään. Vaihdoin siis 25 mm:n okulaarin, jolloin suurennokseksi tulee 60x. Nyt näytti jo paremmalta. Räpsin muutaman kraatterikuvan ja sen jälkeen katse kohti Jupiteria ja sen kuita.
Muutaman harjoituskuvan jälkeen siirryin sisälle käsittelemään otoksia tietokoneella. Opettelin jo parisen vuotta sitten säätämään väritasapainoa ja tulkitsemaan histogrammikäppyröitä GIMPillä, kun harjoittelin syvän taivaan kuvaamista pelkällä järjestelmäkameralla. Tästä olikin selvästi apua ja sain jopa Jupiterin vyöt erottumaan pienellä säädöllä (artikkelikuva). Toisella tavalla säätämällä löytyikin Jupiterin kuut.
Kameran asetukset eivät olleet kuitenkaan optimaaliset. Olin mm. laittanut oletuskuvaformaatiksi JPG, kun sen pitäisi olla ehdottomasti RAW, kun kuvataan taivaankappaleita ja halutaan tehdä jälkikäsittelyä. Tyhjensin siis kameran muistikortin ja päätin jatkaa korjatuilla asetuksilla kauppareissun jälkeen. Tyhjennyksessä sitten menetinkin alkuperäiset otokset Kuusta ja Jupiterista, mikä ei ehkä olisi kannattanut.
Illan toinen havaintokierros ja pettymys
Kauppareissun jälkeen Kuu ja Jupiter olivat kadonneet jo metsän taakse, joten ne piti unohtaa. Seuraavaksi kohteeksi valitsin Marsin. Sain räpsittyä muutaman kuvan ja vähän videota, mutta ilman väreily oli niin voimakasta, että ne otokset saavat vielä odottaa parempiaan julkaistavaksi.
Tämän jälkeen yritin hakea viimein komeettaa. Valitettavasti läheisen urheilukentän valot pilaavat kaiken tähystyksen pohjoiseen päin klo 21:een asti, joten kaukoputkella ja kameralla sen näkemisestä sai vain haaveilla tällä kertaa. Ehkä tilanne on parempi, kun komeetta siirtyy etelämmäksi helmikuun alkupuolella.
Mutta onnistuin kuitenkin! Nimittäin päätin vielä ennen nukkumaan menoa kokeilla kiikarilla parvekkeelta, kun urheilukentän valot olivat sammuneet. Ja sieltähän se utuinen pallo löytyikin. Kuvaamaan en enää kaukoputkella tai kiikarilla alkanut.
Bonuskuvana laitan vielä Marsin Härän tähdistössä käsittelemättömänä.
Viimeksi muokattu 3.2.2023 13:33