Mitä katsoa tänä keväänä taivaalta? Tässä Aurinkokuntamme tärpit!

Mitä katsoa tänä keväänä taivaalta? Tässä Aurinkokuntamme tärpit!

Talven kääntyessä kohti kevättä ja valoisia iltoja, on vielä kuitenkin hyvin aikaa havainnoida Aurinkokuntamme mielenkiintoisimpia kohteita.

Olen itse hyvin bongaushenkinen, eli tykkään sanoa, mikäli olen nähnyt jotain ja mieluusti valokuvatodisteen kanssa – eli havainto, ehkä kuva ja uutta kohdetta hakemaan. Otetaanpa tästä artikkelista lista kevään tärkeimmiksi Aurinkokunnan havaintotavoitteiksi.

Amazonista tilaamani filtteripaketti saapuikin sopivasti eilen ja pääsen kokeilemaan erilaisia suotimia eri planeettoja varten.

Komeetta C/2022 E3 (ZTF)

Tämä on jo itsestäänselvyys. Olen onnistunut näkemään komeetta C/2022 E3 (ZTF):n kiikarilla ja jopa nappaamaan siitä kuvan puhelimella kaukoputken okulaarin läpi. Se oli tosin niin huono kuva, ettei sitä kehtaa mitenkään julkaista. Parempi on siis saatava.

Planeetat

Venus

Venus alkaa näkyä koko ajan paremmin kevään edetessä. Ursan mukaan Venus on helmikuun lopussa jo 15 asteen korkeudella (Helsinki) auringonlaskun jälkeen. Valitettavasti takapihallamme ei tuota pääse havainnoimaan juuri aidan takana lännen suunnassa olevan metsikön takia. Joudun todennäköisesti ajamaan autolla rantaan kilometrin päähän tarkkailemaan tuota taivaallista naapuriamme.

Venus on a black background
Venus. // NASA

Mars

Mars on vielä korkealla ja hyvin havaittavissa. Sen näennäinen läpimitta on tosin pienenemässä kovaa vauhtia, joten kiire tulee saada siitä parasta kuvaa. Toivon, että Amazonin suodatinsetti auttaa tässä, että saisin edes jotain yksityiskohtia esiin.

Mars on a black background
Mars. // NASA

Jupiter

Jupiter alkaa olla jo sen verran matalalla takapihaltamme katsottuna (metsän vuoksi), että joudun todennäköisesti käymään tämänkin kanssa rannalla kuvaamassa. Jupiterin suhteen taas ei ole kiire, mikäli ajatellaan koko vuoden bongausaikaa, sillä syksyllä se näkyy vielä paremmin kuin tänä talvena.

Jupiter. // Planet Volumes

Uranus

Uranuksen ehtii vielä näkemään tälle keväälle, mikäli pitää kiirettä ja illat ovat alusta alkaen selkeitä. Sen kuvaaminen olisi kuin lottovoitto ja pitkän haaveen täyttymys, vaikkei siitä mitään yksityiskohtia voikaan nähdä. Muistan nähneeni Uranuksen kolmisen vuosikymmentä sitten kiikarilla, joten nyt tämä olisi varsin lämmin jälleennäkeminen, semminkin kun tuolloin se oli syksyisellä taivaalla vain muutaman asteen korkeudella.

Tosin Uranuksen kanssa pätee sama kuin Jupiteriin tänä vuonna eli syksyllä tilanne vain paranee.

Uranus planet
Uranus. // NASA

Neptunus

Myös Neptunus on vielä mahdollista nähdä. Vaikeaa se on mutta mahdollista. Syksyllä kuitenkin varmempaa.

Neptune on a black background
Neptunus. // NASA

Kääpiöplaneetat

Ceres

Ehkä mielenkiintoisin bongattava. Ei näyttävyytensä, vaan erikoisuutensa vuoksi. Pikkuplaneetoissa on jotain kiehtovaa – Ceresissä varsinkin, jos on katsonut scifi-sarjaa Expansea. Mikäli saan tästä asteroidiksikin sanotusta kivipallosta kuvan, on se jo yhden kuohuvan lasillisen arvoinen. Kaikki edellytykset sille vielä tälle keväälle on.

Ceres. // NASA

Yhteenveto

KohdeVarma/MahdollinenNähty putkella/kiikarillaKuvattu putkella
C/2022 E3 (ZTF)VarmaX
VenusVarma
MarsVarmaX
JupiterVarmaX
UranusMahdollinen
NeptunusMahdollinen
CeresMahdollinen
Tehtävätaulukko kevääksi 2023.

Viimeksi muokattu 10.2.2023 10:27