Komeetta Nishimura on täällä!

Komeetta Nishimura on täällä!

Mikäpä olisi parempi tapa aloitella uutta havaintokautta kuin tähyillä aamutaivaalta mahdollisesti vuoden kirkkainta komeettaa?

Aikaisin heräävillä saattaa olla viimeiset mahdollisuudet tällä viikolla bongata vastikään löydetty komeetta C/2023 P1 (Nishimura). Komeetta sijaitsee tällä hetkellä Leijonan tähdistössä ja näkyy kohti itäkoillista horisonttia noin 90 minuuttia ennen auringonnousua. Nishimuran lähestyessä Aurinkoa, se lähenee myös horisonttia, mikä tekee siitä vaikeammin havaittavan tämän viikon jälkeen.

Kuinka Nishimura löytyi?

Hideo Nishimura Japanin Kakegawasta kuvasi taivaan tähtiä 11.-12.8.2023, kun hän tallensi kameraansa uuden komeetan, joka kantaa nyt hänen nimeään: komeetta C/2023 P1 (Nishimura). Komeetta piileskeli auringon loisteessa ennen kuin Nishimura havaitsi sen kuvissaan.

Voiko komeetan nähdä paljain silmin?

Komeetta on kirkkaimmillaan noin syyskuun puolivälissä, kun se on lähimmillään Aurinkoa ja Maata. Arvioiden mukaan komeetta saattaa kirkastua tarpeeksi nähtäväksi ilman optisia apuvälineitä. Mutta tuolloin komeetan löytäminen saattaa olla vaikeaa Auringon tai päivänvalon loisteen takia.

Kirkkaimmillaan se on 17.9., kun se on lähimpänä Aurinkoa. Tämänhetkisten ennusteiden mukaan se saavuttaa noin 5. magnitudin kirkkauden. Tuolloin sen voi yrittää löytää tunti auringonlaskun jälkeen läntiseltä taivaalta.

Viimeaikaiset havainnot Nishimurasta kertovat, että sillä on heikko, mutta pitkä ionipyrstö, joka ulottuu 1,5 – 2 astetta komasta (komeetan keskiosasta). Se on siis kehittänyt jo pyrstön, joka on tällä hetkellä noin 3 – 4 kertaa täyden Kuun näennäinen halkaisija!

Kun komeetta kirkastuu lähestyessään Aurinkoa, pyrstön odotetaan myös jatkavan kasvuaan.

Pitkä pyrstö näkyy toistaiseksi vain pitkän valotuksen kuvissa, mutta varsin vaikuttavan näköisenä!

Meneillään olevat päivät eli aamut ovat nyt erinomaista aikaa yrittää bongata komeetta kiikareilla, pienellä teleskoopilla tai pitkän valotuksen valokuvilla. Yritä löytää se ennen kuin Aurinko estää sen näkymisen!

On mahdollista, että komeetta voisi olla näkyvissä paljain silmin aamulla noin 8. syyskuuta alkaen. Ensimmäinen asia, jonka huomaat itäisellä taivaalla, on Kuun sirppi, jonka lähellä loistaa kirkas Venus. Nishimura on lähellä tätä paria ja lähellä Adhaferaa (Zeta Leonis) Leijonan sirpin (käännetyn kysymysmerkin muotoinen tähtikuvio) alueella. Huomaa kuitenkin, että kirkas auringonvalo horisontin alapuolelta tekee minkä tahansa kohteen taivaalla havaitsemisesta erittäin haastavaa.

Ja tietysti voimme aina toivoa, että komeetta kirkastuu äkillisesti. Se ei ole pyrstötähdille mitenkään harvinaista!

Etäisyyksiä

Lähin kohtaaminen Maan kanssa tapahtuu 13. syyskuuta 2023, kun komeetta kulkee 125 miljoonan kilometrin etäisyydellä Maasta.

Perihelissä, eli lähimpänä Aurinkoa, komeetta on 17. syyskuuta 2023, kulkiessaan 43 miljoonan kilometrin etäisyydellä keskustähteämme. Tuolloin se on nähtävissä tunti auringonlaskun jälkeen Neitsyen tähtikuviossa.

Nishimura leikkasi Maan radan matkallaan kohti Aurinkoa elokuun puolivälissä. Se saavutti seuraavan planeetan, Venuksen, radan elokuun 27. päivänä.

Lähimmillään Aurinkoa komeetta kulkee siis lähemmäs Aurinkoa kuin Merkuriuksen rata. Jää nähtäväksi, selviääkö se tuosta lähiohituksesta.

Synnyttikö Nishimura meteoriparven?

30. elokuuta astronomit huomasivat, että komeetan kiertorata muistuttaa vuotuisen Sigma-Hydridit-meteoriparven radan kiertorataa. Tällaisten säännöllisten, vuotuisten meteoriparvien meteoreista tiedetään, että ne ovat jääneet jään peittämien komeettojen jättämistä jäännöksistä, kun ne kiertävät Aurinkoa. Sigma-Hydridit on pieni meteoriparvi, joka on aktiivinen joka vuosi noin 9.-12. joulukuuta. Siksi kannattaakin seurata näitä meteoreja tänä vuonna!

Jos Sigma-Hydrideissä havataan kohonnutta aktiivisuutta joulukuussa, se auttaa vahvistamaan komeetta Nishimuran meteoriparven lähteenä.

Komeetta itse on viimeisimpien laskelmien mukaan lähimmillään Maata 13.9.2023. Tämä päivämäärä on juuri päivitetty ja siirretty päivällä eteenpäin. Aurinkoa lähimmillään (perihelissä) se on 17. syyskuuta.

Jos komeetta todella liittyy Sigma-Hyrideihin, komeetan täytyy jättää reitilleen jäisiä komeetan hiukkasia. Joten joulukuussa, kun Maa jälleen kulkee komeetan reitin läheltä, nämä samat komeetan jäännökset tuottanevat vaikuttavan meteorinäytöksen.

Komeetan loppusyksyn näkymät

Olettaen, että komeetta selviää Auringon ohittamisesta, sen kirkkaus luonnollisesti himmenee. Lokakuun puoliväliin mennessä se on jo kauempana Auringosta (20 astetta) ja muuttuu himmeämmäksi. Se on myös suurimman osan ajasta päivänvalossa tai horisontin alapuolella.

Mielenkiintoista nähdä, kuinka kauan Nishimuraa voi vielä seurata sen poistuessa näköpiiristämme.

Yhteenvetona: Uusi komeetta – Nishimura – näkyy idässä-koillisessa ennen auringonnousua. Kirkas Venus voi auttaa opastamaan tietäsi. Löydät tähtikarttoja alla olevan otsikon alta.

Lisätietoa ja tähtikarttoja

Via NASA

Via Harvard

Via IAU Minor Planet Center

Via Starwalk

Lähteet: Earthsky

Viimeksi muokattu 13.9.2023 10:11