Pilvetön taivas tänään – komeettoja bongaamaan?
Tätä artikkelia kirjoittaessani taivas näyttää selkeältä. On aika katsastaa illan ja yön tähtitaivaan tarjonta.
Kuu makoilee Jousimiehen tähdistössä ja on vähenevän sirpin vaiheessa, joten siitä ei ole komeettojen havainnoinnissa haitaksi asti.
Yksi kevään odotetuimmista ilmiöistä on komeetta 12P/Pons-Brooks, joka sijaitsee Oinaan tähdistössä. Viimeisin havaittu kirkkaus sillä on 4,5 magnitudia. Se saattaa olla vaivoin nähtävissä paljaalla silmällä, mutta pitäisi olla helpohkosti havaittavissa pienellä kiikarilla.
Toinen komeetta, 13P/Olbers, on Härän tähdistössä. Viimeisin havaittu kirkkaus on 10,4 magnitudia. Sen pitäisi näkyä kiikarilla, jonka linssin halkaisija on vähintään 80 mm, tai vastaavalla pienellä teleskoopilla.
Kolmas komeetta, C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), sijaitsee Neitsyen tähdistössä. Viimeisin havaittu kirkkaus on 11,2 magnitudia. Se on jo sen verran himmeä että tarvitaan teleskooppi, jonka linssin halkaisija on vähintään 6 tuumaa (150 mm). Onneksi tämä komeetta on kirkkaimmillaan vasta ensi syksynä, jolloin sen odotetaan jopa hallitsevan taivasta näkymisellään.
Lisäksi huomenna Maa on lähellä asteroidi (NEO) 2021 FD1:ä. Lähin kohtaaminen tapahtuu 4. huhtikuuta 2024 klo 15:45 Suomen aikaa, etäisyydellä 897 468 kilometriä joka vastaa 2,33 Kuun etäisyyttä Maasta suhteellisella nopeudella 8,85 kilometriä sekunnissa. Se on kuitenkin niin himmeä kohde, ettei sitä amatöörien laitteistoille pysty havaitsemaan.
Lähde: TheSkyLive
Viimeksi muokattu 4.4.2024 7:46