For All Mankind: Entä jos avaruuskilpailu ei olisi loppunut?

For All Mankind: Entä jos avaruuskilpailu ei olisi loppunut?

For All Mankind on vaihtoehtohistoriallinen tieteissarja, joka esittelee maailman, jossa Neuvostoliitto voittaa avaruuskilvan ja laskeutuu Kuuhun ensimmäisenä. Tämä mullistava tapahtuma sysää liikkeelle loputtoman kilpailun avaruuden herruudesta, ja vie ihmiskunnan yhä syvemmälle kosmoksen tutkimukseen.

Avaruutisankkuri seuraa mielellään suoratoistopalvelujen scifi-tarjontaa. Viimeisimpänä löytönä on vuonna 2019 alkanut Applen tuotantoa oleva For All Mankind -sarja koukuttanut television ääreen ilta toisensa jälkeen. Hieman hitaan käynnistymisen jälkeen sarja alkaa tarjota toimintaa, jännitystä ja draamaa sekä myös huumoria sopivassa mittasuhteessa. Sarjaa esitetään AppleTV+-palvelussa ja se on ollut viime aikoina kahdeksan katsotuimman sarjan joukossa. Sarjaa on tehty neljä kautta ja viides on tulossa.

Sarja tarjoaa jännittävän ja ainutlaatuisen näkökulman siihen, millainen maailma voisi olla, jos avaruuskilpailu ei olisi koskaan päättynyt.

Vaihtoehtoinen historia

For All Mankind -sarjan vaihtoehtohistoria poikkeaa merkittävästi todellisista historiallisista tapahtumista useilla eri tavoilla, ja nämä poikkeamat ovat keskeinen osa sarjan viehätystä. Tässä on joitakin merkittäviä esimerkkejä siitä, miten sarjan tapahtumat eroavat oikeasta historiasta:

(Varo mahdollisia juonipaljastuksia)

1. Neuvostoliitto laskeutuu Kuuhun ensimmäisenä

Yksi sarjan suurimmista muutoksista on, että Neuvostoliitto voittaa Yhdysvallat avaruuskilvassa ja laskeutuu ensimmäisenä Kuuhun vuonna 1969, ei siis Yhdysvallat, kuten oikeassa historiassa. Tämä aiheuttaa valtavan poliittisen ja yhteiskunnallisen shokin Yhdysvalloissa ja saa aikaan sen, että avaruuskilpa kiihtyy eikä pääty Apollo-ohjelman jälkeen.

2. NASA:n panostus naisten ja vähemmistöjen mukaan ottamiseen

Sarjassa NASA alkaa paljon aiemmin kuin oikeassa historiassa rekrytoida ja kouluttaa naisia ja vähemmistöjä astronauteiksi. Tämä johtaa siihen, että jo 1970-luvulla avaruudessa työskentelee naisastronautteja, kuten Tracy Stevens ja Danielle Poole. Oikeassa historiassa NASA alkoi vasta 1980-luvulla rekrytoida naisia ja vähemmistöjä aktiivisesti avaruusohjelmaan.

3. Avaruustukikohdat Kuussa

Sarjassa Yhdysvallat ja Neuvostoliitto perustavat pysyviä tukikohtia Kuuhun 1970- ja 1980-luvuilla. NASA:n ”Jamestown”-tukikohta ja Neuvostoliiton oma asema Kuussa ovat keskeisessä osassa juonessa, mikä vie avaruustutkimuksen paljon pidemmälle kuin mitä oikeassa historiassa tapahtui. Todellisuudessa ihmiskunta ei ole vielä rakentanut pysyviä tukikohtia Kuuhun.

4. Teknologian nopeampi kehitys

Sarjan tapahtumissa teknologinen kehitys on paljon nopeampaa kuin oikeassa historiassa. Esimerkiksi ydinkäyttöiset avaruusalukset ja helium-3-pohjainen energiantuotanto ovat arkipäivää sarjan 1980-luvulla, vaikka oikeassa maailmassa näitä teknologioita ei ole vielä käytetty laajasti. Tämä nopeutunut kehitys johtuu osittain siitä, että avaruuskilpa ei päättynyt Kuuhun laskeutumiseen vaan jatkui ja johti uusiin innovaatioihin.

5. Poliittiset muutokset

Sarjan vaihtoehtohistoriaan kuuluu myös merkittäviä poliittisia poikkeamia. Esimerkiksi Ted Kennedy ei ajaudu Chappaquiddickin onnettomuuteen, mikä oikeassa historiassa esti hänen presidenttihaaveensa. Sarjassa hänestä tulee Yhdysvaltain presidentti ja hänen hallintonsa ohjaa avaruusohjelmaa ja sosiaalista politiikkaa eri suuntaan. Myös muilla hahmoilla, kuten Ellen Wilsonilla, on merkittävä rooli Yhdysvaltain politiikassa, mikä tuo oman lisänsä vaihtoehtoiseen historiaan.

6. Kylmä sota avaruudessa

Sarjassa Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välinen kylmä sota laajenee merkittävästi avaruuteen. Sarjassa Kuusta tulee strateginen sotilaallinen ja poliittinen taistelukenttä, jossa molemmat suurvallat kilpailevat resursseista, kuten helium-3:sta, joka on tärkeä tulevaisuuden energialähde (myös elokuvassa Moon). Oikeassa historiassa kylmä sota pysyi pääosin Maassa, vaikka avaruudessa kilpailtiin symbolisista saavutuksista.

7. Tragediat ja katastrofit

Sarja esittää joitakin tragedioita ja katastrofeja, jotka eivät tapahtuneet todellisuudessa. Esimerkiksi Apollo 24 -lento kohtaa kohtalokkaan onnettomuuden Kuuhun laskeutumisessa, mikä ei vastaa oikean historian lentotapahtumia. Sarjassa on myös muita avaruusonnettomuuksia ja vaarallisia tilanteita, joita ei oikeassa historiassa koettu. Myöskin toteutumattomat salamurhat ja kuolemat luovat omat mausteensa, kun niiden todelliset uhrit jatkavatkin elämäänsä nykypäiviin saakka.

8. USA ja Neuvostoliitto tekevät yhteistyötä avaruudessa

Vaikka avaruuskilpailu on intensiivistä, sarjassa on myös kohtia, joissa Yhdysvallat ja Neuvostoliitto tekevät yhteistyötä avaruudessa, mikä olisi ollut epätodennäköistä kylmän sodan todellisuudessa. Esimerkiksi avaruusohjelmien väliset neuvottelut ja jopa yhteinen työskentely kuutukikohdissa ovat osa sarjan vaihtoehtoista historiaa.

Näiden poikkeamien kautta sarja rakentaa vaihtoehtoista historiaa, jossa avaruustutkimus etenee paljon pidemmälle kuin todellisuudessa ja sillä on syvällisiä vaikutuksia sekä Yhdysvaltojen että maailman poliittiseen, sosiaaliseen ja teknologiseen kehitykseen.

Mielenkiintoinen henkilögalleria

For All Mankind -sarjassa on useita keskeisiä hahmoja, jotka kehittyvät sarjan edetessä ja liittyvät avaruusohjelman eri osa-alueisiin. Tässä on joitain sarjan tärkeimpiä hahmoja :

(Varo mahdollisia juonipaljastuksia)

1. Ed Baldwin (Joel Kinnaman)

Ed Baldwin on kokenut astronautti ja yksi sarjan keskeisimmistä hahmoista. Hän on entinen testipilotti ja NASA:n astronautti, joka joutuu kohtaamaan uransa, perheensä ja oman sisäisen taistelunsa vaikeissa olosuhteissa. Ed on kunnianhimoinen ja intohimoinen, ja hänen päätöksensä vaikuttavat usein merkittävästi avaruuskilvan kulkuun sarjan vaihtoehtoisessa historiassa.

2. Karen Baldwin (Shantel VanSanten)

Karen Baldwin on Edin vaimo ja sarjan aikana hän kokee huomattavaa henkilökohtaista kehitystä. Aluksi hän on perinteisessä roolissa aviomiehensä tukena, mutta myöhemmin hän ottaa aktiivisemman roolin ja ryhtyy mm. yrittäjäksi. Karenin ja Edin suhde on keskeinen draaman elementti sarjassa.

3. Margo Madison (Wrenn Schmidt)

Margo on lahjakas ja kunnianhimoinen insinööri, joka nousee NASA:n avainhenkilöksi sarjan aikana. Hän on sarjan vaihtoehtoisen historian ensimmäinen naispuolinen johtohenkilö NASA. Margo edustaa naisten mahdollisuuksia ja haasteita teknisillä aloilla aikana, jolloin naiset eivät vielä olleet laajasti hyväksyttyjä johtotehtävissä avaruusohjelmissa.

4. Danielle Poole (Krys Marshall)

Danielle on yksi ensimmäisistä afroamerikkalaisista naisastronauteista, ja hänen hahmonsa on vahva symboli tasa-arvotaistelulle. Hän kohtaa monia haasteita niin ammattillisesti kuin henkilökohtaisesti, mutta pysyy sitoutuneena avaruusohjelmaan ja sen tulevaisuuteen. Danielle nousee tärkeään rooliin Yhdysvaltojen avaruusohjelmassa sarjan edetessä.

5. Ellen Wilson (Jodi Balfour)

Ellen on NASA:n astronautti, joka kamppailee paitsi työssään myös henkilökohtaisen elämänsä kanssa, erityisesti seksuaalisen suuntautumisensa takia. Sarjassa hänestä tulee myöhemmin poliitikko, ja hänen elämänsä kytkeytyy laajempiin yhteiskunnallisiin muutoksiin ja avaruusohjelman poliittisiin ulottuvuuksiin.

6. Gordo Stevens (Michael Dorman)

Gordo on Ed Baldwinin läheinen ystävä ja myös NASA:n astronautti. Hän on sekä humoristinen että traaginen hahmo, joka kamppailee henkilökohtaisten ongelmiensa, kuten mielenterveyskysymysten, ja avaruusohjelman haasteiden kanssa. Gordo on keskeisessä roolissa sarjan juonikaarissa ja hänen kehityksensä on merkittävä osa tarinaa.

7. Tracy Stevens (Sarah Jones)

Tracy on Gordo Stevensin vaimo ja myös astronautti. Hän aloittaa sarjassa perinteisessä perheenäidin roolissa, mutta kasvaa merkittäväksi hahmoksi omassa oikeudessaan, kun hänestä tulee yksi ensimmäisistä naispuolisista astronauteista. Tracy kamppailee tasapainottaakseen perhe-elämän ja uran vaatimukset.

8. Sergei Nikulov (Piotr Adamczyk)

Sergei on neuvostoliittolainen insinööri ja NASA:n neuvottelukumppani, joka nousee tärkeään rooliin Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton avaruusohjelmien välisissä suhteissa. Hänen hahmonsa edustaa toista puolta avaruuskilvassa ja tarjoaa katsojille näkymän Neuvostoliiton puolen haasteisiin ja taktiikoihin.

9. Aleida Rosales (Coral Peña)

Aleida on lahjakas nuori insinööri, jonka elämä on vaikeuksien täyttämä lapsuudesta lähtien. Hän on meksikolaistaustainen, ja hänen hahmonsa tuo esille maahanmuuttajien kokemukset ja heidän kohtaamansa haasteet. Aleida osoittaa suurta älyä ja taitoa avaruustekniikassa, mikä vie hänet NASA:an. Hän on erityisesti läheisissä väleissä Margo Madisonin kanssa, josta tulee hänen mentorinsa.

10. Kelly Baldwin (Cynthy Wu)

Kelly on Ed ja Karen Baldwinin adoptoitu tytär. Hän kasvaa sarjan aikana ja on merkittävässä roolissa perheen ja avaruusohjelman tulevaisuuden kannalta. Hänen hahmonsa tuo esiin perhedynamiikan muutoksen ja sen, miten avaruusohjelma vaikuttaa myös astronauttien perheisiin.

11. Bill Strausser (Noah Harpster)

Bill on insinööri NASA:ssa ja yksi Margo Madisonin kollegoista. Hän tuo sarjaan humoristisen ja realistisen näkökulman avaruusteknologiaan ja työskentelee läheisesti astronauttien kanssa. Billillä on myös monia henkilökohtaisia haasteita, jotka tulevat esiin sarjan edetessä.

12. Larry Wilson (Nate Corddry)

Larry on Ellen Wilsonin aviomies. Hän on merkittävä hahmo Ellenin poliittisen uran ja henkilökohtaisen elämän kannalta. Heidän suhteensa on mutkikas, ja se tuo esiin tärkeitä teemoja liittyen seksuaalisuuteen ja yhteiskunnallisiin normeihin sarjan vaihtoehtoisessa maailmassa.

13. Molly Cobb (Sonya Walger)

Molly Cobb on yksi ensimmäisistä naisastronauteista, ja hänen hahmonsa perustuu tosielämän Mercury 13 -ohjelman naispuolisiin astronautteihin. Molly on vahva ja itsenäinen hahmo, joka taistelee niin henkilökohtaisten kuin ammatillisten haasteiden kanssa ja tuo sarjaan vapauden ja rohkeuden teemoja.

Yhteenveto

For All Mankind on kiehtova vaihtoehtohistoriallinen sarja, joka tutkii, miten maailmaa olisi muuttanut Neuvostoliiton voitto avaruuskilvassa. Sarja esittelee erilaisia teknologisia ja poliittisia skenaarioita, joissa Kuusta tulee strateginen tukikohta ja avaruuskilpailu jatkuu kiivaana 1960-luvulta lähtien. Samalla se käsittelee syvällisesti hahmojen henkilökohtaisia kamppailuja ja yhteiskunnallisia muutoksia, kuten naisten ja vähemmistöjen roolia avaruusohjelmassa. Sarja tuo uuden näkökulman ihmiskunnan pyrkimyksiin ja unelmiin avaruuden valloittamisesta.

IMDB: 8.1/10

Rotten Tomatoes: 92%

Avaruutiset suosittelee: 5/5

Viimeksi muokattu 17.10.2024 13:41