Planeettojen suora linja 25. tammikuuta 2025?

Oletko nähnyt väitteitä planeettojen asettumisesta suoraan linjaan 25. tammikuuta 2025? Ne eivät pidä paikkaansa, mutta iltataivaalla näkyy kuusi planeettaa koko tammikuun ajan muodostaen näennäisen taivaan poikki kulkevan linjan kiertoradoillaan.
Oletko törmännyt sosiaalisessa mediassa julkaisuihin planeettojen linjautumisesta 25.1.2025? Videoiden ja meemien mukaan kaikki aurinkokuntamme planeetat olisivat yhdessä linjassa ja näkyisivät yöllä yhtäaikaa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Tammikuussa iltataivaalla on tosin kuusi planeettaa, ja ne ovat rivissä samalla tasolla – kuten aina.
Aurinkokuntamme planeetat kiertävät Aurinkoa suunnilleen samalla tasolla, jota kutsutaan ekliptikaksi. Tämän vuoksi planeetat näkyvät aina kulkevan taivaalla samaa linjaa pitkin, joka on kaksiulotteinen heijastus aurinkokuntamme kolmiulotteisesta rakenteesta. Planeetat liikkuvat siis aina linjassa muiden planeettojen, Kuun ja Auringon kanssa. Tammikuussa 2025 iltataivaalla näkyy neljä kirkasta ja kaksi himmeää planeettaa – ja kyllä, ne ovat linjassa, kuten aina.
Planeetat 25. tammikuuta 2025
Millainen taivas on 25. tammikuuta 2025? Ne ovat linjassa taivaallamme, mutta eivät muodosta mitään suoraa linjaa Auringosta ulospäin avaruudessa. Lisäksi Merkurius ei edes ole iltataivaalla, vaan se on aamutaivaalla tammikuussa 2025.
Voinko nähdä neljä planeettaa yhtä aikaa?
Se riippuu siitä, mitä tarkoitetaan “näkemisellä”. Paljain silminkin vastaus on kyllä! Tammikuussa voit nähdä neljä kirkasta planeettaa ilman apuvälineitä. Aloita lännestä, missä Aurinko on juuri laskenut. Taivaan hämärtyessä Venus loistaa kirkkaimpana. Tammikuun alussa Saturnus oli lähellä Venusta, ja niiden lähin kohtaaminen tapahtuu 17.–18. tammikuuta. Sen jälkeen Saturnus siirtyy kohti kevättä edetessä lähemmäs horisonttia, kun taas Venus kohoaa korkeammalle. Jupiter näkyy kirkkaana korkeammalla kuin Venus ja Saturnus, ja Mars nousee idässä pimeän tultua. Maa ohittaa oppositiossaan olevan Marsin 16. tammikuuta, mikä tekee tästä kuukaudesta erityisen hyvän ajankohdan planeettojen katseluun.
Kiikarit Uranukselle, kaukoputki Neptunukselle
Optisia apuvälineitä käyttämällä voit nähdä myös Uranuksen ja Neptunuksen tammikuun taivaalla. Uranuksen havaitseminen on haastavaa, vaikka se on teoriassa paljain silmin näkyvissä – mutta vain hyvin pimeässä. Kiikarit helpottavat sen löytämistä. Neptunusta sen sijaan ei voi nähdä ilman välineitä. Kiikarit voivat riittää, mutta kaukoputki on yleensä tarpeen.
Hyvä uutinen on, että jos olet jo löytänyt neljä kirkasta planeettaa, näet niiden muodostavan linjan horisontista horisonttiin, ja Uranus sekä Neptunus ovat samalla linjalla. Verkosta löydät tähtikarttoja ja lisätietoa niiden paikantamiseen.
Vinkki Uranuksen löytämiseen
Uranus on Auringosta laskettuna seitsemäs planeetta ja hyvin himmeä. Voit kuitenkin havaita sen pimeällä taivaalla. Etsi Jupiterin läheltä Seulasten tähtijoukko, joka muistuttaa pientä kauhaa – se tunnetaan myös nimellä Seulaset eli Plejadit. Uranus sijaitsee melko lähellä Seulasia, ja kiikarit helpottavat sen löytämistä huomattavasti. Jos et tiedä tarkkaa sijaintia, voit esimerkiksi Stellarium-ohjelmalla paikantaa sen.
Vinkki Neptunuksen löytämiseen
Neptunus on kahdeksas planeetta Auringosta, ja se on vielä himmeämpi kuin Uranus. Tällä hetkellä se kuitenkin sijaitsee lähellä kirkaita taivaankappaleita, kuten häikäisevää Venusta ja kullansävyistä Saturnusta. 29. ja 30. tammikuuta Neptunus on vain muutaman Kuun levyisen etäisyyden päässä Venuksesta, joten se voi olla hieman helpompi paikantaa näiden kirkkaiden planeettojen läheisyydessä.
Missä menee Merkurius?
Kuten todettu, tammikuussa 2025 kiertää väärää tietoa planeetoista, joten Merkurius näkyikin alkukuusta aamutaivaalla – ja sen havaitseminen parani, mitä etelämmäksi havaitsija siirtyi. Merkurius onkin aina lähellä Aurinkoa ja siirtyy iltataivaalle helmikuussa. Tuolloin kuitenkin Saturnus ja Neptunus ovat jo siirtymässä pois, ja kaikki nämä planeetat ohittavat toisensa auringonlaskun hohteessa.
Teknisesti katsottuna helmikuun lopussa kaikki seitsemän planeettaa ovat kyllä yhtä aikaa taivaalla. Tosin Neptunus on niin lähellä Aurinkoa, ettei sitä voi enää nähdä, ja Merkuriuksen ja Saturnuksen havaitseminen on jo todella haastavaa.

Suuri planeettalinjaus?
Ajatus suuresta planeettalinjauksesta 25. tammikuuta 2025 sisältää siis pienen totuuden siemenen, mutta planeetat eivät todellakaan asetu Auringon yhdelle puolelle peräkkäin. Esimerkiksi EarthSkyn tiimi on tarjonnut tietoa yötaivaasta lähes 50 vuoden ajan, ja he ovat huomanneet termin ”suuri planeettalinjaus” nousseen esiin ajoittain, erityisesti 1970- ja 1980-lukujen Jupiterin vaikutusta (Jupiter Effect) käsittelevissä keskusteluissa.
Voisiko se olla mahdollista? Voisivatko kaikki kahdeksan aurinkokuntamme pääplaneettaa – Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus – muodostaa suoran linjan Auringon yhdelle puolelle? Vastaus on ei. Jean Meeusin kirjassa Mathematical Astronomy Morsels kerrotaan, että planeetat asettuvat enintään 3,6 asteen sisään samalle linjalle vain kerran 396 miljardin vuoden välein. Aurinko on tällä hetkellä noin 4,6 miljardia vuotta vanha ja laajenee punaiseksi jättiläiseksi 5–6 miljardin vuoden kuluttua, nielaisten sisemmät planeetat.
Joten ei, emme tule koskaan näkemään planeettojen muodostavan täydellistä suoraa Auringon yhdelle puolelle. Mutta toisinaan voimme ihailla useiden kirkkaiden planeettojen kauneutta ja ihmettä, kun ne asettuvat kauniisti riviin taivaallemme. Tammikuu 2025 on yksi tällainen erityinen ajankohta!
Lähde: EarthSky
Viimeksi muokattu 20.1.2025 19:39